Овощните дръвчета са в период на интензивен растеж. Не бива да се допуска той да затихне поради засушаване. Обилните поливки и подхранването при нужда се отразяват добре на растежа и плодообразуването, както и на залагането на плодни пъпки. Плитката обработка на почвата предпазва от бързо изпарение на влагата. За младите дръвчета много е полезно покриването на почвата под короните им със слама, окосена трева или друг подходящ материал. Тази практика, известна като мулчиране, запазва влагата и разрежда поливките.

praskova-darvo

На встъпващите в плододаване млади дръвчета се премахват плодовете до 50 см от върховете на клонките.

Прореждат се плодовете на старите дървета, за да станат едри и по-качествени останалите. При ябълките и крушите това се прави към края на месеца, след като премине естественото окапване, известно като юнско.

През този месец освен изхранването на плодовете започва и залагането на плодните пъпки за следващата година. Дърветата трябва редовно да се подхранват, напояват и почвата да се обработва редовно. Ако в края на месец май е пропуснато второто подхранване на овщните дървета, може да се направи сега.

Постепенно преминава беритбата на ягодите. Обилната поливка и подходящото торене ще благоприятстват залагането на цветни пъпки за следващата година.

Ябълковите и крушевите дървета се пръскат срещу струпясване и брашнеста мана, плодовите червеи, кръгломиниращия молец, крушевата бълха, листозавивачките и др.

Дюлите се пръскат 1-2 пъти срещу загиването на завръзите, кафявите листни петна, анарзията и плодовите червеи.

Сливите освен от червените листни петна, съчмянката, кафявото гниене и сливовия плодов червей, листозавивачките и др. през този месец се заразяват от ръждата и се нападат от ларвите на сливовата щитоносна въшка.

При прасковата и кайсията продължават пръсканията срещу брашнестата мана, кафявото гниене, съчмянката, плодовите червеи и анарзията.

В началото на месеца при късните сортове череши и вишни е последното пръскане срещу черешовата муха. Подходящи за това третиране са препаратите с 24 часа карантинен срок. Пръска се също така и срещу съчмянка, и кафяво гниене, а при вишнята и срещу бяла ръжда ( цилиндроспориоза).

При орехите продължават пръсканията срещу бактериозата и антракнозата.

Бадемовите дървета се пръскат с инсектициди срещу бадемовия семеяд и фунгициди срещу съчмянка, струпясване и церкоспориозата.

Лешниковите храсти през този месец се нападат от лешниковия хоботник, който нагризва плодовете и снася яйцата си в тях.

Ягодовите насаждения се пръскат за предпазване на плодовете от сиво гниене. Може да се наложи и третиране срещу ягодовия хоботник.

Малиновите и касисовите насаждения се третират срещу ръжда, дидимелата, антракнозата, брашнестата мана, малиновото комарче, малиновия бръмбар и други.

За всички посочени болести и неприятели се използват регистрирани за целта инсектициди и фунгициди.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.