От началото на месец февруари започна отглеждането на разсад домати за ранно оранжерийно производство. 25-30 дни след сеитба растенията се пикират и след 25 дни се разсаждат на постоянно место. Добре закаленият и здрав разсад е предпоставка за максимален добив от растенията в последствие и при благоприятни условия за отглеждане, в края на май начало на юни в зависимост от това кога е извършена сеитбата, се получава и така желаната продукция.

oranjeriq

При отглеждане на разсад домати да се подържа необходимата температура и влажност на въздуха и почвата. Водата която ще се използва за поливане да бъде с необходимата температура 20-25°С. С поливката могат да се внасят торове с необходимите макро и микро елементи, както и превантивно фунгициди срещу сечене на разсада. Да се следи за поява на оранжерийна белокрилка и листни въшки чрез поставяне на жълти лепливи плоскости. Задължително след разсаждане на растенията на постоянно место срещу попово прасе да се разхвърли готова примамка: Мезурол Шнекенкорн 4Г в доза 0,3 г/кв.м. или да се приготви примамка.

Краставиците са по-топлолюбиви растения. През целия период на отглеждане температурата не трябва да пада под 15°С. Семената се сеят в агроперлит при температура на въздуха 28-32°С и висока влажност 70-80%. Те поникват само за 3-5дни. Впоследствие растенията се пикират в кофички пълни с предварително приготвена торопочвена смес с необходимите хранителни елементи и се отглежда при температура на въздуха 24-27°С дневна, а нощна с до 2-3°С по-ниска. След 20 дни здравите и закалени растения се разсаждат на постоянно место. След 30-40 дни се получава продукция. Растенията не се нападат от почвения неприятел попово прасе.

На площи със засят чесън от есента, при трайна температура на въздуха над 5°С, има възможност да се появи чеснова муха. Превантивно се пръска с инсектицид плюс прилепител /веро/.

 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.