От началото на настоящата пазарна година до 10 октомври 2021 г. през Пристанище Варна са изнесени общо 765,8 хил. тона пшеница (в т. ч. 3,4 хил. тона през последната седмица), което представлява ръст от над два пъти на годишна база, сочат данни на земеделското министерство. Експортът на ечемик през порта също е значително над отчетения година по-рано – с близо 74%, като през последната седмица са натоварени 21,1 хил. тона. Все още не са преминавали количества с рапица от реколта`2021. До момента не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта `2021 през Пристанище Бургас, опериращо на терминал Бургас – Изток.

carevica

При отчетени 33,2 хил. тона за последната седмица, общият експорт на царевица през Пристанище Варна от началото на септември 2021 г. до момента изостава със 7,4% на годишна база. Няма данни за преминали товари със слънчоглед от новата реколта през порта. На този етап не е регистриран износ на царевица и слънчоглед – реколта`2021 от Пристанище Бургас.

От началото на съответните пазарни години (м. юли 2021 г. за есенните и м. септември 2021 г. за пролетните култури) до 10 октомври 2021 г. е реализиран минимален внос на царевица през Пристанище Варна – 3,9 хил. тона. Все още няма данни за осъществен импорт на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Към 6 октомври 2021 г. средните изкупни цени на пшеница (хлебна и фуражна), слънчоглед и царевица за страната са в рамките на 1,9% – 2,6% над нивата от предходната седмица, а тази на ечемика остава без промяна. Не е отчетено изкупуване на рапица. Поскъпването на основните зърнени и маслодайни култури спрямо година по-рано е в границите от 28,4% (ечемик) до 42,9% (царевица). В стойности средните нива на културите за страната са следните – хлебна пшеница – 440 лева на тон, фуражна пшеница – 419 лева, ечемик – 357, царевица – 440 и слънчоглед – 1 048 лева на тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.