Дрехите, обувките и домакинският текстил също са отговорни за замърсяването на водата, емисиите на парникови газове и сметището.
Бързата мода – постоянното осигуряване на нови стилове на много ниски цени – доведе до голямо увеличение на количеството произведени и изхвърлени дрехи. За да се справи с въздействието върху околната среда, ЕС иска да ускори преминаването към кръгова икономика.

tekstil-platove

През март 2020 г. Европейската комисия прие нов план за действие за кръгова икономика, който включва стратегия на ЕС за текстила, която има за цел да стимулира иновациите и да стимулира повторното използване в сектора. Парламентът трябва да гласува доклад по собствена инициатива относно плана за действие за кръговата икономика в началото на 2021 г.

Използване на вода

Отнема много вода, за да се получи текстил, наред със земеделска земя за отглеждане на памук и други влакна. Смята се, че световната текстилна промишленост е използвала 79 милиарда кубически метра вода през 2015 г., докато нуждите на цялата икономика на ЕС възлизат на 266 милиарда кубически метра през 2017 г. За да се направи единична памучна тениска, според оценките са необходими 2700 литра прясна вода, достатъчни за задоволяване на питейните нужди на един човек в продължение на 2,5 години.

Замърсяване на водите

Счита се, че производството на текстил е отговорно за около 20% от глобалното замърсяване на чистите води от багрилни и довършителни продукти. Измиването на синтетика отделя приблизително 0,5 милиона тона микрофибри в океана годишно. Прането на синтетични дрехи представлява 35% от първичните микропластмаси, изпускани в околната среда. Едно зареждане с пране от полиестерни дрехи може да освободи 700 000 микропластични влакна, които могат да попаднат в хранителната верига.

Емисии на парникови газове

Смята се, че модната индустрия е отговорна за 10% от глобалните емисии на въглерод – повече от международните полети и морския транспорт, взети заедно. Според Европейската агенция за околната среда покупките на текстил в ЕС през 2017 г. са генерирали около 654 кг емисии на CO2 на човек.

Текстилни отпадъци в депа

Начинът, по който хората се отърват от нежеланите дрехи, също се е променил, като предмети се изхвърлят, а не се даряват. От 1996 г. количеството дрехи, закупени в ЕС на човек, се е увеличило с 40% след рязък спад в цените, което е намалило продължителността на живота на дрехите. Европейците използват близо 26 килограма текстил и изхвърлят около 11 килограма от тях всяка година. Използваните дрехи могат да се изнасят извън ЕС, но най-често (87%) се изгарят или депонират. В световен мащаб по-малко от 1% от дрехите се рециклират като облекло, отчасти поради неадекватна технология.

Справяне с текстилните отпадъци в ЕС

Новата стратегия има за цел да се справи с бързата мода и да предостави насоки за постигане на високи нива на разделно събиране на текстилни отпадъци. Съгласно директивата за отпадъците, одобрена от Парламента през 2018 г., страните от ЕС ще бъдат задължени да събират текстил поотделно до 2025 г. Новата стратегия на Комисията включва също мерки за подпомагане на циркулярни материали и производствени процеси, справяне с наличието на опасни химикали и помага на потребителите да изберат устойчиви текстил.

ЕС има екомаркировка на ЕС, която производителите, спазващи екологичните критерии, могат да прилагат към артикули, като осигуряват ограничена употреба на вредни вещества и намалено замърсяване на водата и въздуха.

ЕС също така въведе някои мерки за смекчаване на въздействието на текстилните отпадъци върху околната среда. Хоризонт 2020 финансира RESYNTEX, проект, използващ химическо рециклиране, който може да осигури бизнес модел на кръгова икономика за текстилната индустрия.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.