Празникът на ветеринарномедицинската професия се чества за 28 път, след като през 1993 година с Решение на Министерски съвет 14 декември е обявен за Ден на ветеринарномедицинския специалист.

medicine

Ветеринарномедицинската дейност е от съществено значение за всички, не само за грижата за здравето и хуманното отношение на повече от 290 милиона домашни животни и 768 милиона селскостопански животни в Европа, но и за защита на хората от зоонози. Ветеринарните лекари носят двойна отговорност по осъществяване на епидемиологичен надзор на болестите по животните и осигуряване на безопасността и качеството на храните.

Българският ветеринарен съюз е съсловната организация в България, където са регистрирани 2 550 ветеринарни лекари, които упражняват професията. Членовете извършват общественополезна дейност в областта на животновъдството и ветеринарната медицина. Всеки ветеринарен лекар е положил клетва да се отнася грижовно към пациентите, да съдейства активно за осигуряване на здравето и благоденствието на животните и да гарантира интересите на клиента, здравето на обществото и опазването на околната среда, и да бъде достоен за оказваните във ветеринарномедицинската професия доверие и уважение.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.