Българският ветеринарен съюз (БВС) e съсловната организация на ветеринарните лекари в България. Браншовиците са изпратили писмо до българските евродепутати относно нов Делегиран регламент, който би ограничил строго всички антимикробни средства от цели класове антибиотици за употреба при животни.

logo-es

Ето какво пише в част от писмото на БВС:

На 13 юли 2021 г. беше проведено гласуване в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) на Европейския парламент, която предложи отхвърляне на Делегирания регламент, който беше предварително одобрен от ЕК през май 2021 г. Този делегиран регламент предложи приемане на критериите, разработени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), за да се определи кои антимикробни средства биха попаднали в категорията „запазени само за употреба от хора“. Вместо това, Комисията ENVI подкрепи предложение за замяна на Делегирания акт с нов, въз основа на препоръките на Световната здравна организация (WHO), които са много по-ограничаващи.

Ако Европейския парламент гласува в подкрепа на отхвърлянето на съществуващия Делегиран регламент, всеки нов проект на Делегиран регламент би ограничил строго всички антимикробни средства от цели класове антибиотици за употреба при животни, независимо от риска, който отделното лекарство представлява за човешкото здраве или начина, по който продуктът се използва.

Пълното ограничаване на употребата във ветеринарната медицина касае следните класове критично важни антибиотици:

• Цефалоспорини (3-то, 4-то и 5-то поколение)
• Гликопептиди
• Макролиди
• Кетолиди
• Полимиксини
• Хинолони (квинолони)

Пълното премахване на цели класове критично важни антибиотици, особено на широко представените в различни ветеринарни лекарствени продукти цефалоспорини (3-то и 4-то поколение), макролиди, полимиксини и хинолони, би повлияло негативно по следния начин:
• Хуманно отношение към животните. Болните животни заслужават да бъдат лекувани, когато страдат от бактериално заболяване. Също така, без подходящо лечение, болестта може да се разпространи и върху други животни и да застраши благосъстоянието на много животни. 
• Зоонозни заболявания. Всяко животно, което не получава правилното лечение, увеличава риска от разпространение на болестта при хората.
• Безопасност на храните. Инфекциите, които не се лекуват (добре), увеличават риска от заразяване на храната.
• Продоволствена сигурност. Неадекватното лечение на бактериални заболявания може да доведе до намалена производителност. На ниво ЕС самодостатъчността на храните е съвсем малко над 100%, така че намалената производителност би могла да изложи на риск цените, което би могло да повлияе негативно върху определени сектори на обществото.

Във връзка с това решение на ENVI Европейската федерация на ветеринарните лекари /FVE/излезе със свое становище:
„FVE и EPRUMA са разочаровани от липсата на внимание от страна на членовете на ЕП за здравето и хуманното отношение към животните и отхвърлянето на науката.
EPRUMA беше разочарована да види как членовете на комисията ENVI гласуват тази седмица за отхвърляне на научната оценка на EMA, EFSA и ECDC.

В заблуден опит да се защити употребата на антибиотици за хуманна употреба и да се спре ходът на развитието на антимикробна резистентност, днес група евродепутати одобри предложение за резолюция, възразяващо срещу делегиран регламент, който очертава критериите за определяне на антимикробни средства, които ще бъдат забранени за употреба при животни.

Със загрижеността, основана на остарелите вярвания относно злоупотребата с антибиотици в сектора на животните и пълното погрешно тълкуване на препоръките на СЗО, този ход отхвърля научните препоръки на ЕС, които могат сериозно да застрашат здравето и хуманното отношение към животните наред с общественото здраве, безопасността на храните и сигурността на храните. Той отбелязва ясно изявление на неуважение към научно обоснования процес на вземане на решения, установен в ЕС, и игнорира многократните призиви на собствената си Камара да се бори с антимикробната резистентност, използвайки подхода One Health.

Гласуваното предложение ще се отрази отрицателно само на здравето и хуманното отношение към животните и няма да има положително въздействие върху общественото здраве или антимикробната резистентност.
EPRUMA повтаря тези опасения, преди предложението да бъде внесено на пленарно заседание през септември, и припомня, че когато животните се разболеят от животозастрашаващи бактериални инфекции, те заслужават и трябва да бъдат лекувани. Все още няма наличен продукт, който да замени антибиотиците по отношение на капацитета за лечение на бактериални заболявания при всяко живо същество.

Произволно разрешаване на забраната на единствения наличен терапевтичен избор означава, че животните ще останат незащитени срещу бактериални инфекции, което води до ненужно страдание и може би дори до смърт на животни, включително домашни любимци. Това е в грубо противоречие с Договора от Лисабон, който признава животните като живи същества, както и значението, което гражданите отдават на хуманното отношение към животните, както наскоро бе доказано от успешната европейска гражданска инициатива „Прекратете ерата на клетките“.

Българският ветеринарен съюз изцяло подкрепя това становище на FVE. Ако тази промяна спрямо прилагането на съществуващия Делегиран регламент стане факт ще има значителни последици за хуманното отношение към животните и няма да има допълнително положително въздействие върху антимикробната резистентност и общественото здраве. Затова Българския ветеринарен съюз, както и Българската асоциация на ветеринарните лекари практикуващи с продуктивни животни изцяло застават зад позицията AHE, FVE, EPRUMA и EGGVP в подкрепа на научната оценка, направена от EMA, EFSA и ECDC и ние сме против предложението, внесено от членовете на Комисията ENVI. Ние Ви призоваваме да гласувате в подкрепа на становището на цялата научна общност и против предложението на ENVI.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.