Българският ветеринарен съюз, като съсловна организация на ветеринарните лекари в България, изразява безпокойство от липсата на приета от Министерски съвет Програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози за периода 2022-2024 г. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ програмата се одобрява от Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието, храните и горите до 31 октомври в годината на изготвянето.

veterinar

Ние, регистрираните ветеринарни лекари, които сме изпълнители на тази програма и гарантираме опазването на страната от тежки и опасни заболявания, както по животните, така и по хората, винаги сме спазвали своя дълг и вменените ни от Закона за ветеринарномедицинската дейност задължения. По силата на чл.137а,б на същия закон, ние сме подписали в срок договори с фермерите и сме поставени в ситуация да не можем да изпълняваме своите задачи, посочват в писмо от Българския ветеринарен съюз до премиера Кирил Петков.

Българският ветеринарен съюз, настоява Програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози за периода 2022-2024 г. спешно да бъде приета от Министерски съвет, за да започне нейното изпълнение, което е строго разписано в ЗВД като срокове и освен това ще е гаранция за осигуряване здравеопазването на животните и хората и ще предпази страната от заразни заболявания, настояват ветеринарите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.