През последните месеци се наблюдава разрастване на случаите на инфлуенца по птиците при дивите птици, но също и при домашните, особено в Северна Европа. В тази връзка в Австрия са в сила превантивни мерки.

ptica

В някои от южните съседни страни на Австрия има регистрирани случай. Въпреки това, птичият грип не представлява заплаха за хората и също не се предава чрез храна. В страната все още няма известен случай, обясняват от Федералното министерство на здравеопазването, социалните въпроси, защитата на потребителите и грижите. Въпреки това рискът от огнище в Австрия се оценява като висок. Тази оценка идва от Европейския орган за безопасност на храните.

За това птицевъдите от тази седмица, 7 декември, прилагат следните мерки:

  • В смесените ферми патиците и гъските се държат отделно от другите домашни птици.
  • Съхраняване на домашни птици в кошари или в заграждения с покрив.
  • Дивите птици не трябва да влизат в контакт с фуражи или вода, предназначени за домашните птици.
  • Повишаване на хигиенните мерки за безопасност: почистване и дезинфекция със специални грижи.
  • Ветеринарният лекар трябва да бъде докладван, ако има спад в консумацията на фураж и вода с повече от 20%, спад в производството на яйца с повече от 5% за повече от 2 дни или ако смъртността е по-висока от 3% е след седмица.

Поради настъпването на зимата, може да се очаква, че ще има повишена честота на открити мъртви диви птици. Животните умират от изтощение и липса на храна, но могат да бъдат заразени и с птичи грип. Следователно откритите мъртви диви и водни птици трябва да бъдат докладвани на официалния ветеринарен лекар, призовава Министерството на здравеопазването на Австрия.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.