Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъде „силна и стабилна основа“ за устойчива хранителна система. Комисарят по земеделие Януш Войчеховски иска да види продуктивен и печеливш селскостопански сектор, който ще защитава околната среда съгласно новата ОСП. Призова търговците на дребно да помогнат за превръщането на ОСП в основата на устойчива хранителна система.

zelenchuci-sklad

Комисарят участва в уебинар, организиран от организацията за търговия на дребно и едро EuroCommerce. Войчеховски каза, че новата ОСП ще „насърчи селскостопански сектор, който е продуктивен за обществото, печеливш за фермерите и опазващ нашата околна среда“. Новата селскостопанска политика на ЕС има „по- строги правила и стимули, свързани с климата, околната среда и биологичното разнообразие“, аспекти, които са от „голямо значение за потребителите“. Той изрази задоволството си, че преработената рамка „отваря допълнителни възможности за финансиране в подкрепа на здравето и благосъстоянието на селскостопанските животни“. Това е и „по-справедлива политика за земеделските производители и работниците в селското стопанство“, която позволява „държавите членки да насочат по-голям дял от финансирането към малки и средни семейни ферми и определя минимални стандарти за условията на труд във фермите“. „В момента държавите членки разработват своите национални стратегически планове и съм уверен, че те ще отговорят на амбициите на Комисията“, каза комисар Войчеховски. Стратегията „От фермата до трапезата“, той определи като „отговор на променящите се очаквания на потребителите“. Насърчи аудиторията „да се присъедини към Кодекса за поведение на ЕС за отговорни бизнес и маркетингови практики, за да работят заедно за по- устойчива хранителна система“. Посочи Плана за действие за развитие на биологичното производство като пример за това „как се стремим да направим устойчивата храна по-широко разпространена сред нашите ферми, магазини и трапези“. „Насърчавам търговците на дребно да подкрепят амбицията на новия план за действие и неговата цел от 25%“, уточни той. Планът за действие за селските райони на Комисията ще „надгражда нови бизнес модели, ще развива предприемачеството и ще насърчава социалната икономика в селските райони“. Това също би „засилило търговията на дребно и местните вериги за доставки в селските райони, например чрез подобряване на взаимодействието между местните производители и търговците на дребно, както и чрез създаване на местни хранителни центрове“.

Дългосрочната визия на Комисията относно селските райони би допринесла „за широк спектър от политики на ЕС в полза на селските райони“. „Освен ОСП, програмите по Кохезионната политика, заедно с всички съответни политики на ЕС и националните политики, имат ключова роля.“ Генералният директор на EuroCommerce Кристиан Вершюрен заяви, че „търговците на дребно и на едро са били много активни в подкрепа на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ и справянето с ускоряващия се преход към устойчивост по веригата на доставки“. Търговците на дребно купуват по- малко от 5% директно от земеделските производители от това, което продават, посочи той, но те имат интерес от „глобално конкурентоспособен селскостопански сектор, който просперира и успешно приема този преход“. Той призова за „регулаторен режим, който да поддържа диалога и сътрудничеството, а не национален протекционизъм или неподходящо законодателство, от което нито земеделските производители, нито потребителите имат полза“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.