От януари 2019 г. насам, в 5 държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) са установени 121 случая на заразяване с 6 различни серотипа на Salmonella enterica, свързани с продукти от сусам. Серотиповете на причинителя са: S. Amsterdam, S. Havana, S. Kintambo, S. Mbandaka, S. Orion и S. Senftenberg. Проведените интервюта с пациенти в четири държави, разкриват консумацията на продукти на основата на сусам (халва или тахан) преди заболяването. Почти половината от случаите са уставени при деца ≤10 години, които също представляват над половината от хоспитализираните случаи. Не се съобщава за смъртни случаи. Информацията е на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

halva-hrani

От ноември 2019 г. до момента, е съобщено за 14 партиди сусамови продукти с произход от Сирия, положителни за един или няколко щама на Salmonella, съответстващи на огнищните щамове (дванадесет партиди от търговска марка А и две от търговска марка С).

Въз основа на наличната информация от епидемиологичното и микробиологичното проучване и извършената проследимост е установено, че вероятните преносители на заразата са продукти от сусам, внесени от Сирия (поне в страните, участващи в проследяването на положителните партиди). Тези продукти са пакетирани (затворени херметически) и готови за директна консумация, което предполага, че замърсяването е настъпило преди продуктите да достигнат пазара на ЕС/ЕИП.
Периодичната поява на случаи при хора и откриването на положителни проби от храни от 2019 г. до момента, показват наличието на заразени продукти от сусам на пазара на ЕС/ЕИП в продължение на повече от две години. Това е създало риск от заразяване на хората и тежки клинични заболявания, свързани с няколко серотипа Salmonella, особено сред децата.

Мерките за контрол, прилагани от август 2020 г. до сега, по отношение на замесените партиди продукти от сусам, не са предотвратили появата на случаи при хора до момента. Освен това, засегнатите продукти имат дълъг срок на трайност и е възможно все още да се съхраняват в домовете на хората.

Предвид ограничената информация за производството и разпространението на продуктите, продължава да съществува риск от нови случаи на заразяване със Salmonella в ЕС/ЕИП, свързани с внесени сусамови продукти от Сирия.

Това е заключението от Бързата оценка за взрива, изготвена от Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), по искане на Европейската комисия (публикувана на 14 октомври 2021 г.).

Няма информация за доставка на засегнатите партиди от сусамови продукти в
България.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.