За взрив от хранително заболяване, причинен от Salmonella Braenderup ST22, вероятно свързан с консумация на вносни пъпеши, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Между 15 март и 6 юли 2021 г., са потвърдени 348 случая, причинени от Salmonella Braenderup секвентен тип 22 (ST22) в 12 държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) и Обединеното кралство (UK). Случаите са разпространени на територията на държавите и само за два от тях е съобщено за пътуване. Хоспитализираните са общо 68. Няма съобщения за смъртни случаи.

papesh-galia

След проведените интервюта с пациенти и аналитично епидемиологичното проучване се предполага, че дребните пъпеши (по-специално пъпеши от сорт Galia) са възможния преносител на инфекцията. Причинителят S. Braenderup ST22, съответстващ на щама на огнището, е изолиран в Обединеното кралство от два броя вносни пъпеши Galia, от една партида от Хондурас, и в Австрия, от сборна проба пъпеши (с неизвестен произход), включваща и сорт Galia.

Въз основа на епидемиологични, микробиологични проучвания и извършената проследимост се предполага, че преносители на заразата са пъпеши, внесени извън ЕС/ЕИП и Обединеното кралство. Пъпешите от сорт Galia, от партидата внесена от производителя от Хондурас, са вероятни преносители на инфекцията, поне за случаите, при които се съобщава, че са консумирани пъпеши от този сорт. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи точното място на замърсяване по производствената верига.

Приложени са мерки за контрол на вносните пъпеши, разпространявани на пазара на ЕС. Поради фактът, че производителят от Хондурас е прибрал реколтата с пъпешите през април 2021 г., те вече не са на пазара. Не се предвижда допълнителен износ от Хондурас до началото на новия сезон през декември. Тези мерки намаляват риска от нови инфекции. Предвид закъсненията в докладването и възможността за вторични случаи, все още може да се съобщава за други случаи, но с намаляваща честота.
Това е заключението от Бързата оценка за взрива, изготвена от Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), по искане на ECDC (публикувана на 20 юли 2021 г.).

Информация за България:
По данни от RASFF Consumers portal, предоставящ информация от Системата за
бързо известяване за храни и фуражи, актуалните данни за ситуацията (към 19.08.2021 г.), са както следва:
-Държава на произход на замесения продукт (пъпеши) e Хондурас;
-Държавите, до които продукта е дистрибутиран са: Австрия, Белгия, Фарьорски
острови, Германия, Гърция, Ирландия, Северна Ирландия и Швеция;
-Държавите, получили уведомление за насочване на вниманието и предприемане на
мерки са: България, Хърватска, Кипър, Чешка Република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

В тази връзка, на 16.07.2021 г.10, на електронната страница на Българска агенция по
безопасност на храните е публикувана информация, относно това, че няма доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването) в нашата страна.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.