През настоящия месец се залагат яйца за люпене като е необходимо да се спазят някои условия: 1. Подбиране на родителското стадо, от което произлизат разплодните яйца, 2. За предотвратяване възникването на заболявания се прилага система от ветеринарно- санитарни мероприятия-миене и дезинфекция на яйцата.

kokoshki

А в говедовъдството – характерно за периода е прехода в храненето и отглеждането на животните. Необходимо е извеждането им на паша и разходките на открито да се удължат през най-слънчевите дни. Особено внимание трябва да се обърне на правилното и балансирано хранене. Дава се 0,5 кг концентриран фураж за всеки кг мляко над 5 кг дневно. Препоръчително е включването на 2-3 кг пшенична слама в основната дажба за допълване на сухото вещество, което обикновено в този период е ниско. Извеждането на животните и храненето им със сочни фуражи създава условия за поява на различни инфекции. Необходимо е да се вземат съответните мерки, като се внимава и за поява на заболяването устрел.

И към овцевъдство и козевъдство – при преминаване от оборно към пасищно отглеждане овцете са претенциозни по отношение на дъждовно, влажно и студено време. На пасищата трябва да има заслони за прикриване при неблагоприятни условия на по-младитe животни. Недопустимо е да лягат на влажна и мокра почва, което довежда до простудни заболявания и диарии. През април козите пасат с охота младата сочна трева и крехки клони на дървета и храсти, приетата храна е с високо водно съдържание която е със слаба хранителна стойност и има слабително действие, предпоставка за стомашночревни разстройства. В дажбата е необходимо да се включат концентрирани фуражи-0,3-0,4 кг. или груби фуражи /сено и слама/, готварска сол.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.