През ноември има достатъчно дни, подходящи за работа в овощната градина, които трябва да се използват най-рационално. Продължава извършването на агротехническите мероприятия, които имат съществено значение за здравословното състояние на овощните и ягодоплодните растения за следващия вегетационен период. Ако вече не сте приключили с беритбата на късните сортове ябълки, круши и дюли, със засаждането на нови овощни дървета, с пръскането на ябълките и крушите с карбамид, с есенната обработка на почвата и др., крайно време е да ги извършите през този месец.

ovoshka-sliva-kloni

След листопада се събират и изгарят или заорават листата в почвата, за да се унищожи заразата в тях от струпясването по ябълката, крушата и бадема, червените листни петна по сливата, антракноза и бактериоза по ореха и други икономически важни болести.

Изрязват се и се изгарят заразените от брашнеста мана леторасти на ябълката и прасковата, заразените от струпясване, черно гниене и кафяви листни петна по крушата, нападнатите от съчмянка леторасти на костилковите видове и бадема, заразените от кафяво гниете по семковите и костилковите овощни видове леторасти, на ореха от антракноза и бактериоза, и др.

За унищожаване на зимуващите гъсеници на ябълковия, сливовия и ореховия плодов червей, крушовия пъпкопробивач, кръгломиниращия молец, ябълковата стъкленка, крушовите бълхи и др., е необходимо да се остърже, събере и изгори старата кора от ствола и дебелите клони на овощните дървета. Остъргването се извършва с тъп нож, без да се засяга ликовата част на кората.

От овощните насаждения се изкореняват и веднага изнасят и изгарят изсъхналите и загиващи дървета от апоплексия и бактериално изсъхване, силно заразените от огнения пригор, заразените от вирусни болести, нападнатите то дървесинояди, корояди и други вредители. Оставени в овощната градина те са източник на заразяване на здравите дървета.

Задължително трябва да се напръскат костилковите овощни видове за предпазването им от къдравоста по прасковата, ранно кафяво гниене и др., ако това не е извършено през октомври с 2% бордолезов разтвор. Дърветата се обливат добре.

Преди настъпване на зимните студове стъблата на младите дървета се обвиват с хартия, полиетиленово платно и други материали за предпазване от зайците и от силните зимни мразове. Стъблата и дебелите клони на плододаващите дървета се варосват с разтвор приготвен от 2,5 кг гасена вар + 0,5 кг син камък за предотвратяването на напукването на кората от зимните мразове.

През този месец продължава изваждането на подложките от семенилищата и изрязване на маточните растения от маточниците. Те се сортират и съхраняват. Изважда се овощния посадъчен материал, внимателно за да се запази цялостта на кореновата му система. Той също се сортира по видове, сортове и по качество и се съхранява до изкупуването му.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.