От 2006 г. до 2021 г. заболяването Треска от долината на Рифт (RVF) е установено сред преживните животни в Южна Африка, Източна Африка и Саудитска Арабия. Това съобщават от Центъра за оценка на рска по хранителната верига в свое научно становище. Движението на живи животни е най-важният път за разпространение на RVF от африканските ендемични райони към Северна Африка и Близкия изток. Въпреки, че територията на Европейския съюз (ЕС) не е изложена на непосредствен риск от проникване на заболяването RVF, то рискове от по-нататъшно разпространение на вируса (RVFV) в съседни на ЕС страни от Средиземноморския басейн (Северна Африка) и Близкия Изток реално съществуват. 

ovce

Наличието на компетентни вектори за RVFV в страните от Средиземноморския басейн и Западна Европа, както и оценката на рисковете от възможно проникване на заразени с този вирус комари (от страни с ендемична циркулация на вируса) чрез активния стокообмен и транспортните връзки изисква засилване на вниманието ни върху епидемичната ситуация и бърза реакция на компетентните ветеринарни органи на държавите членки на ЕС. Изисква се и тясно сътрудничеството със страните от Северна Африка и Близкия изток, в случаи на необходимост, по линия на надзора на заболяването.

Чувствителни на RVFV животни са овцете, козите и говедата. Винаги трябва да се подозира наличие на инфекция със заболяването, когато има внезапно начало на голям брой аборти при популации от говеда, овце, кози. Предаването на RVFV се осъществява от няколко комарни вида. Видовете, принадлежащи към родовете Aedes и Culex, са най-подходящи компетентни вектори, съответно за ендемичните и епидемичните цикли.

Могат да бъдат идентифицирани няколко пътя на движение на животни между
страните на юг от Сахара и Северна Африка. Разумно е да се предположи, че голяма
част от тези трансгранични движения понастоящем не се подлагат на ветеринарни
проверки и контрол.

Най-бързо RVF вирусът би могъл да проникне във Франция, Нидерландия и Германия, поради по-големите и интензивни връзки чрез въздушен и морски транспорт със заразени с RVFV африкански страни.

За България, оценката на риска от навлизане и евентуално разпространение на RVFV следва да бъде като тази за Гърция. Наличието на данни за циркулация на RVFV в Тракия и други области на Анадолска Турция, поставя въпросът за продължаване на съвместните усилия на трите страни по линия на Глобалната рамка за прогресивен контрол на трансграничните болести по животните за извършване на допълнителни вирусологични, ентомологични и серологични проучвания за доказване циркулацията RVFV в близост до границите на България.

Научното становище можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.