Министърът на земеделието, храните и горите издаде заповед за въвеждане на забрана за риболов в рибностопански обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за рибарството и аквакултурите в периода на размножаване на рибите през 2021 г.
В Заповед № РД 09-385/13.04.2021 г. на министъра на земеделието са определени видовете риба, обектите и точните срокове.

ribno-stopanstvo

Забранява се уловът на риба през периода на нейното размножаване в рибностопанските обекти. Органичението важи за карагьоз в българския участък на река Дунав през периода от 15 април до 15 май 2021 г. При калкана във водите на Черно море за същия периода, както и всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба. Забраната важи също за попчета. Тя се отнася и за пролетно-лятно размножаващите се риби в зависимост от надморската височина на рибностопанските обекти в страната както следва:

  • от 15 април до 31 май, включително за рибностопански обекти, намиращи се до 500 м. надморска височина;
  •  от 1 май до 15 юни, включително за рибностопански обекти, намиращи се от 500 до 1 500 м. надморска височина.

Припомня се, че важи забрана за улов, пренасяне, съхранение, превозване и продажба на есетрови видове риби до 1 януари 2025 година.

Разрешава се обаче любителският риболов през периода на размножаване в точно определени обекти. Кои са те и още за Заповедта прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.