Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури въведе забрана за улов на бяла риба по време на размножителния й период съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. В периода от 15 март до 15 май е в сила забраната.

ribar

С цел опазване и създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на рибните популации в момента действат забрани за улов на щука, распер и липан, припомнят от Агенцията. През периода на забраната не се допуска уловът, задържането, пренасянето, превозването и продажбата на екземпляри от тези видове, освен ако не са с произход от регистрирани рибовъдни стопанства или с научно-изследователска цел.

Лицата, нарушители ще бъдат санкционирани. Глобата е от 1500 до 3000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание. В случай, че нарушението е извършено от юридическо лице се налага имуществена санкция от 2000 до 4000 лв. В случай на пренасяне, превозване и продажба на живо, прясно или охладено състояние се налага глоба от 1000 до 2000 лв за физическо лице или имуществена санкция от 2000 до 3000 лв за юридическо лице.

Агенцията по рибарството призовава за спазване на забраната и изискванията по Закона за рибарството.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.