През месец юни продължават грижите за зеленчуковите култури в култивационните съоражения. В освободените места от някои култури, като тиквички, копър и др. могат да се засадят праз, целина, воден лук и др. Правилно трябва да се регулира топлинния режим в полиетиленовите оранжерии – само при хладни дни и нощи се затварят вратите и проветрителите, посочват агрономи.

oranjeriq

На ранните високостъблени сортове домати, при развитие на 4-6 съцветия, се прекършват върховете над последното съцветие (китка), но не непосредствено до него, а се оставят 2-3 листа. От това зависи ранозрелостта при тези сортове. Редовно се премахват разклоненията (култуците). На краставиците се отстраняват сухите и болни листа по време на беритбата. Растенията трябва редовно да се поливат и да се прибира раколтата навреме.

Следи се за болести и неприятели по доматите. Срещу картофената мана се третира предпазно с подходящ фунгицид.

При поява на брашнеста мана и белокрилка по краставиците се третира комбинирано с необходимите фунгициди и инсектициди.

След засаждане на зелето на открито задължително се следи за поява на листни въшки и зелеви бълхи.

През този месец се насочва вниманието главно върху засадените на открито домати, пипер, патладжан и други. Полива се редовно, а при пипера, след прихващането му временно се прекратява поливането, за да образуват растенията по-добра коренова система. Първото окопаване на прихваналите се домати, пипер, патладжан и др. спомага за по-бързото затопляне и аериране на почвата, затова то е с голямо значение за ускоряване на растежа и развитие на културите. Извършва се 7-10 дни след засаждането. Подхранването става с 15-20 кг/дка азотен тор. Окопаването на краставиците и тиквичките се прекратява щом стъблата покрият междуредията. Долните застарели листа се премахват. През месец юни се засява разсадът за късно зеле и късен карфиол. Подходящо време за сеитба е до средата на месеца. През втората половина на месеца се засажда праза при междуредово разстояние 25-30 см и 15-20 см вътре в реда. Засяват се и морковите за късно полско производство при междуредово разстояние 30-35 см и посевна норма 60-70 г. на 100 кв.м. Подготвят се и лехите за засяване на семената от късни сортове домати до 5-8 юни, а за производство на разсад от главесто зеле – до 10-15 юни.

Семената за късните краставици се засяват на постоянно място в гнезда или на редове, през втората половина на месеца.

Прибира се реколтата от ранното зеле, краставици, тиквички.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.