Трябва да се избърза с прибирането на неприбраните плодове. Това ще създаде възможност на дърветата да извлекат своевременно необходимите им вещества от почвата и да се запасят за предстоящата зима. Зимните плодове трябва да узреят добре на дървото. Рано откъснатите плодове се сгърчваг в склада, губят сока и вкуса си. В помещението за съхранение плодовете се подреждат върху дървени лавици, касети и щайги, но само в един пласт.

ovoshka-sliva-kloni

Дюлите трябва да останат на дървото, докато почнат да падат сами.

Орехите, преди да се приберат на постоянно място трябва да се изсушат на сянка и в проветриво помещение.Съхраняват се върху сита или на проветриви места в един ред.

Лешниците се прибират, щом плодовете им започнат да се отделят от обвивката. Добре е да се съхраняват в умерено влажен пясък, отколкото на въздух.

Мушмулите остават на дървото до настъпване на студовете. Мразът ги прави меки, кафяви и вкусни.

През октомври при всички дървета протича процес на усилено запасяване с резервни хранителни вещества. Това налага почвата в междуредията на младите овощни насаждения да се обработва дълбоко. В малките градини това се свежда до окопаване около дърветата, което подобрява влагозапазяването на почвата.

През този месец, ако позволяват атмосферните условия, все още може да се засаждат ягодите. Това късно засаждане трябва да приключи до средата на месеца, за да могат растенията да се вкоренят достатъчно добре и да не загинат през зимата.

Веднага след листопада е необходимо да се напръскат всички костилкови овощни видови с разтвор. Това се налага за борба с бактерийно изсъхване, къдравост и някои други болести. За ограничаване струпясване по ябълките и крушите, след опадането на листата се третират обилно с разтвор.

Основно се оглеждат дърветата, изрязват се всички изсъхнали клони. В тях под кората презимуват плодовите червеи, някои видове акари, корояди и други вредители.

Края на месеца се варосват с 20% варна каша стволовете и дебелите клони на дърветата.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.