Подхранването на семковите и костилковите овощни дървета през юли стимулира развитието на цветни пъпки за следващата година, които се образуват през този месец. Извършва се подхранване с азотен тор (50 кг/дка), накопава се и при суша се полива за да се ускори проникването на хранителните вещества до кореновата система на дръвчетата. От подхранването имат полза и плодовете, които са в растеж, защото наедряват повече.

praskova-darvo

Короните на младите (от едногодишни до тригодишни) овощни дръвчета от всички видове се прореждат. Това прореждане се състои в изрязване издъно на всички леторасти, които растат и се развиват навътре в короната, а така също и на болните леторасти. Това е особено важно преди всичко за прасковите и кайсиите. Премахват се и леторастите по стоволовете на младите дръвчета. Ако са се появили издънки от подложката също се премахват.

Едно поливане на малините ще се отрази много благоприятно върху добива и качеството на плодовете. Юли месец е време за интензивен растеж на нови издънки, както и подготовка на растението за следващата реколта. Затова лятното поливане има изключително значение. След обирането на малините се изрязват плододавалите издънки, изнасят се навън от посева и се изгарят. При забавянето на това мероприятие може да се попречи на правилното развитие на младите издънки. Отстраняват се слабите пръчки, а едногодишните се прореждат. Най-добър добив се получава, когато на един линеен метър се оставят около 10 млади издънки.

Късни зеленчуци под овощни дървета не бива да се отглеждат, защото торенето и поливането им довежда до удължаване на вегетацията на дърветата и нарушаване на тяхната подготовка за зимата. Такива дървета при сурова зима могат да измръзнат. Окосена трева от градината може да се използва за мулчиране около овощните дървета. Това  предпазва от плевели и запазва влагата, която е много важна през  този горещ годишен сезон.

Непосредствено след прибирането на ягодите трябва да се положат специални грижи за насаждението. В края на месеца се орязват листата. Ластуните се орязват или се насочват към празните места. Поливането и окопаването също са важен елемент от следберитбените агротехнически мероприятия. Поне 80% от добива през следващата година ще се дължи на добрите грижи през това лято.

В овощните градини трябва да продължат наблюденията за поява на болести и неприятели и да се вземат съответните мерки. При зараза от струпясване ябълките и крушите след превалявания се пръскат с контактно-системни фунгициди. Срещу сливовия плодов червей се налагат също пръскания, които се съчетават и с борбата срещу червените листни петна. При прасковата вниманието се насочва главно за опазване на плодовата реколта от източния плодов червей и анарзията.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.