Министерството на туризма публикува законопроект на Закона за туризма за обществено обсъждане. Предложените промени в Законопроекта целят Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) да придобият повече самостоятелност от една типична правителствена организация и да бъдат самостоятелна организация, която да си партнира с Министерството на туризма. Дава се възможност ОУТР да извършва допълнителна стопанска дейност само, ако е свързана с предмета на основните дейности по чл. 18, за която е регистрирано и да използва този приход за постигане на определените в устава цели. До 12.10.2021 г. заинтересованите страни могат да изпращат становища по него.

turizam-kolelo

Мотивите за законопроекта са следните – в Министерството на туризма са проведени редица срещи с представителите на ОУТР, относно необходимост от промени в Закона за туризма в частта управление на туристическите райони. Предмет на дейност, учредяване и устройство на организациите за управление на туристическите райони.
Концепцията за туристическото райониране беше приета преди 6 години и към този момент се отчита необходимостта за създаване на възможности създадените ОУТР да придобият административен капацитет, с оглед кандидатстването по различни програми.

В тази връзка се разработи настоящия проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИД на ЗТ) който дава възможност ОУТР да бъде „самостоятелна единица“ сам да може да участва като бенефициент по различни програми, както и възможно финансиране, необходимо за осъществяване на дейностите му.

Цели се ОУТР, да може да поддържа базата данни за туризма в района и да осъществява актуализиране на Регистъра на атракциите в Националния туристически регистър – част от Единната система за туристическа информация. Предоставя се възможност ОУТР да може да има клонове, които са част от ОУТР. Предоставя се възможност ОУТР освен лого, слоган да има и възможност да разработи и интернет-страница на туристическия район. Също така с предложените промени се прави предложение ОУТР да оказва контрол на състоянието на маршрутите за пешеходен туризъм и за планинско колоездене на територията на съответния район.

Въвежда се контрола по законосъобразното, ефективно, ефикасно и икономично управление на публичните средства и дейности да се осъществява по реда на Закона за сметната палата. Също така се предвижда ОУТР да подлежи на финансова инспекция по Закона за държавната финансова инспекция.

Със Законопроекта се прави предложение едно лице в ОУТР може да представлява не повече от един член на общото събрание въз основа на писмено пълномощно, освен ако друга норма на представителство или събрание на пълномощниците не са предвидени в устава, като разпоредбата на проектозакона предлага преупълномощаване да не се допуска.

С оглед на това Министерството на туризма прави предложение за изменение и допълнение в Закона за туризма с оглед законодателно уреждане и приемане на изменения и допълнения н частта управление на туристическите райони, предмет на дейност, учредяване и устройство на организациите за управление на туристическите райони.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.