Първата оценка на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) в месечния доклад за глобалните баланси на доставките на селскостопански стоки даде началото на друг спринт в ралито на цените на пшеницата, базирано на фючърсната борса в Чикаго CBOT. Според доклада на USDA, който пазарите считат за нещо като библия, предстоящите реколти през пазарната 2022/23 година ще донесат по-малко пшеница и царевица, а световните запаси ще продължат да намаляват.

pshenica-sklad

По-щедро е само предлагането на маслодайни семена като соята, недостигът до голяма степен е за сметка на производствените загуби в Украйна, което е важно за снабдяването на световния пазар, а прогнозите все още са много спекулативни заради руската инвазия. Пшеницата от новата реколта за доставка през септември в Euronext в Париж катапултира до почти 420 евро/т в петък следобед, царевицата до почти 365 евро/т през ноември и само августовският договор за рапица показа следи до около 848 евро. Въпреки това, дори соята направи печалби. На австрийския пазар по-ранното увеличение на международните цени на пшеницата и доставките на царевица и пшеница от Украйна, които се завръщаха в страната, ограничи желанието на преработвателите да купуват местни суровини.

По-специално, реколтата от царевица в Украйна през 2022 г. се очаква да падне с 54% на годишна база, а пшеницата с 35% под добивите през 2021 г. Износът на пшеница от Украйна – номер четири в световното предлагане тази година с 19,00 милиона тона – ще намалее почти наполовина до 10,00 милиона тона през 2022/23 г. Износът на царевица, който е особено важен за ЕС, намаля с 61% от 23,00 милиона тона на 9,00 милиона тона. 

В ЕС прогнозите за добивите от новата реколта през 2022 г., например за пшеницата, напоследък се влошиха във водещите страни производители Германия и Франция заради сушата.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.