Оперативните данни на Министерството на земеделието към средата на месец юни 2021 г. сочат увеличение на площите за реколтиране с маслодайна рапица, ръж и тритикале с между 10,5% и 19,7% на годишна база. С около 2% по-малко са площите за реколтиране с пшеница и ечемик. Част от пропадналите площи с рапица са разорани и са презасети с други култури.

pshenica-clas

На този етап засетите площи с маслодаен слънчоглед са с 3,5% под отчетените по същото време на миналата година, а тези с царевица за зърно – с 10,9%.

Междувременно събраната продукция от маслодайна роза възлиза на 8 197 тона – с около 46% под нивото отпреди една година, поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив. Реколтирани са първите площи с лавандула, като са прибрани 45 тона.

Поглед към търговията със зърното. От началото на настоящата пазарна година до 17 юни 2021 г. през Пристанище Варна са изнесени общо 671,4 хил. тона пшеница (в т. ч. 6,2 хил. тона през последната седмица), което е с 61,3% по-малко на годишна база. Експортът на ечемик през порта също е под миналогодишния – с 36,9%, като остава в застой за поредна седмица. До момента не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта`2020 през Пристанище Бургас, опериращо на терминал Бургас – Изток 1.

А при липса на отчетени количества за последната седмица, общият износ на царевица и слънчоглед през Пристанище Варна от началото на септември 2020 г. до момента се свива респективно с 31,5% и 56,1% на годишна база. Засега не е отчетен износ на царевица и слънчоглед – реколта`2020 от Пристанище Бургас. От началото на съответните пазарни години (м. юли 2020 г. за есенните и м. септември 2020 г. за пролетните култури) през Пристанище Варна са внесени 2,2 хил. тона ечемик, 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. На този етап няма данни за осъществен импорт на пшеница и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

И към цените към средата на юни пазарът на основните зърнени и маслодайни култури в страната е спокоен, без седмични ценови изменения. Поскъпването на слънчогледа спрямо аналогичния период на 2020 г. е с 60,3%, а на пшеницата и царевицата – в границите от 15,9% до 41%. Единствено ечемикът се търгува на по-ниска цена от миналогодишната, с 8,2%. В стойности средните цени са следните: хлебна пшеница – 393 лева на тон, фуражна пшеница – 380 лв, ечемик – 280, царевица – 413 и слънчоглед – 1 034 лева на тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.