Цената на соята драстимно нараства в Съединените американски щати. В момента най-важният глобален протеинов фураж е дори по-скъп в южноамериканските пристанища за износ. Причините за ценовото нарастване са няколко. Все още твърде сухото време в Южна Америка и произтичащото от това намалена реколта от соя и царевица в Бразилия и Аржентина. Пристанищните работници в Аржентина също стачкуват. Добавя се и много силното търсене за внос от Китай и очакван китайски рекорд за внос на соя. Русия въвежда също мита върху износа на соя и това ще има поне психологически ефект върху ценообразуването, коментират експерти.

soya

В Германия цената на соевото брашно също се повишили, макар че не е достигнала най-високата си стойност, каквато беше в средата на ноември. По това време соевото брашно в пристанището за внос в Хамбург струваше 409 евро на тон. Към средата на декември нивото падна до под 370 евро, но курсът тръгна нагоре. Таи седмица соевото брашно вече струва малко под 390 евро на тон и цените очевидно продължават да растат. За доставка през февруари стойността е почти 400 евро на тон.

Сушата в Южна Америка може да се отрази на реколтата и това води до ръст в цените. Тази седмица курсът на соята стигна 6-годишен връх, заради неблагоприятното време в Южна Америка и стачка на работници в Аржентина, което подсили тревогите за световните доставки на културата. Аржентинската сеитба на соя е забавена от суша, подобна е картината и в Бразилия. Много анализатори отново намалиха прогнозите си за реколтата от царевица и соя за Бразилия с 1 до 2 милиона тона. И за Аржентина прогнозите за двете култури бяха намалени с по 1 милион тона.

Към това Русия налага данък върху износа на соя и решението ще засегне фермерите в регионите от Далечния Изток, които обикновено отглеждат соя за доставка до съседен Китай, допълват анализатори. Русия увеличава данъка върху износа на соя, за да осигури вътрешни доставки, когато цените на световния пазар се повишат, заяви Министерството на икономиката. Митото е 30%, но не по-малко от 165 евро на тон – от 1 февруари до 30 юни.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.