Европа преживява горещи вълни през последните години. Летните суши, които има на континента от 2015 г. насам, са далеч по-тежки, отколкото през последните 2 100 години. Това сочи международно проучване. Според изследователите, изключително сухото време се дължи промени в климата, причинени от човешката дейност.

susha1

Германската метеорологична служба вече потвърди влиянието на хората върху изменението на климата. Освен това, звеното съобщи, че 2020 е втората най-топла година, тъй като в Германия започна поредица от рекорди за времето. Летните върхове от над 40°C не са постигнати, но в особено важния селскостопански период от април до септември, сушата доминира.

За проучването са изследвани дървесни пръстени, върху които хидроклиматичните условия в Централна Европа могат да бъдат картографирани от римско време до наши дни. За тази класификация са направени повече от 27 000 измервания на дървесни пръстени от 147 дъба, обхващащи период от 2 100 години. Пробите са дошли от археологически останки и исторически строителни материали, но също така и от дърва към днешна дата.

Като цяло континентът постепенно се е сушил и по-сух през последните две хилядолетия. Въпреки това пробите от 2015 до 2018 г. също така показват, че условията на сушата през миналото лято са далеч по-тежки, отколкото през последните 2 100 години.

През 2003 г., 2015 г. и 2018 г. в Европа бяха регистрирани горещи вълни и суши. По-специално земеделските стопани все повече се налага да се адаптират към последиците от недостига на вода и на сухия стрес за насажденията. Изследователите приписват наблюдаваното натрупване на необичайно сухи лета в следствие на човешката дейност. Изменението на климата не означава, че ще бъде по-сухо навсякъде, на някои места може да е студено, но екстремните условия стават все по-чести, което може да бъде опустошително за селското стопанство, екосистемите и обществото като цяло, обобщават авторите на изследването.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.