Пчелите представляват 90% от опрашващите насекоми, заедно с щурците, пеперудите и дори мухите. От няколко години в целия свят се наблюдава явление на отслабване и смъртност на пчелните семейства. Намаляването им би имало значителни последици за разнообразието на растителните видове и снабдяването с храна. Болести, хищни насекоми, изчерпване на прашеца, химикали и т.н. ANSES (Френската агенция по храни, околна среда, здраве и безопасност) проучва и оценява стресовите фактори, които оказват влияние върху пчелите, и предлага различни научни и регулаторни решения за запазване на здравето им, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

pcheli-pita

Пчелите и опрашващите насекоми са от съществено значение за възпроизводството на много растения и по-специално за получаването на растителна продукция. 90% от цъфтящите видове растения зависят единствено от опрашващите насекоми, за своето размножаване. По този начин те са истински пазители на здравето на екосистемите и поддържането на биологичното разнообразие. 75% от световното производство на хранителни култури зависи отчасти от действието на опрашителите. Сред тях са около 20 000 вида пчели, от които около 850 се срещат във Франция.

Смъртността на пчелите е нормално явление в пчелина. Всяка зима 5-10% от колониите загиват, а по време на размножителния период, от февруари/март до септември/октомври, всеки ден загиват много пчели работнички, които донасят храна.
Въпреки това, от средата на 80-те години на миналия век, в световен мащаб се
наблюдават явления на свръхсмъртност на пчелните семейства. В рамките на своята
експертна оценка и изследователска работа, ANSES подчертава многофакторния
характер на срива на пчелните семейства. Това явление е сложно и включва много
фактори, които вероятно си взаимодействат по време на едновременни или последователни експозиции.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.