Световното развитие на зеленчукопроизводството прогресира с годишен ръст от 1 до 2%. Световното производство на краставици достига 87,8 млн.т през 2019 г., което е нарастване с 2% за година. Китай е с доминиращ дял от около 75%, а Русия и Турция следват с дялове около 2,5%. Сред страните от ЕС, най-голямо производство има в
Испания, със световен дял от 1%.

piper

Световното производство на домати за 2019 г. се изчислява на 180,8 млн.т. Китай и Индия имат дял от около 42% средногодишно, докато Турция е на 4 място с 7%, а Италия е най-големият европейски производител на 6 място с около 3,5%.

Производството на сладък и лютив пипер в световен мащаб се нарежда надолу в световната производствена класация. За 2019 г., производството достига 38 млн.т. Китай държи около 50% от производството, докато ЕС е с дял от 7,3%, а Турция с 6,8%. Азиатският континент е с 80% дял в това производство.

Цените на едро на доматите в ЕС през м. януари остават по-ниски отколкото средно за последните 5 години, около 1,02 евро/кг. Испания успява да постигне увеличение на
цените от 0,66 евро/кг през м. декември до 0,86 евро/кг през м. януари, 2021 г., докато Италия отбелязва най-сериозен спад с 18% в сравнение с 5 годишен период. Цените за м. февруари и март в ЕС се прогнозира да бъдат между 0,98-1,08 евро/кг, като успеят да достигнат средните за този период на годината.

През м. февруари, цените на сладкия пипер на едро в Испания са около 1,20 евро/кг, което е спад с 3% за месец и с 10% под тези от миналата година. Цените на едро в Турция не се променят осезаемо на месечна база и остават около 0,54 US$/кг, което е с +3% на годишна база. Цените в следващите месеци ще зависят от търсенето, което спада и от инфлацията.

Цените на едро на краставици през м. февруари остават под натиск, което основно се дължи на намалялото потребление в ЕС. Причина за това е Covid-19, като в много от страните разпространението на вируса е все още високо и засяга търсенето. В Полша, където цените имат силен арбитраж заради внос от различни места, цените спадат на годишна база с 22% до 1,00 евро/кг. Цените на едро в Турция също вървят надолу с около 29% на годишна база.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.