Продължават грижите за разсадите. Към края на месеца започва изнасянето им на открито. Растенията се закаляват и няколко дни преди засаждането се третират профилактично.

razsad-krastavica

1. Сеитба на семената в парник за полски домати, пипер, патладжан, магданоз, арпаджик и зеле.
2. Извеждане на борба с болестта същинско и “ лъжливо сечене “ чрез поддържане на оптимална почвена и атмосферна влажност,а при поява на болестта се пръска с 3% р-р от син камък на петната и останалите растения с 0,25% ридомил цинеб или ридомил плюс и др. Подходящи фунгициди в зависимост от причинителя (преовлажняване на почвата или гъба).
3. Борбата с листните въшки и белокрилката в оранжериите се извежда с регистрираните за това инсектициди, защото те са преносители на опасни вирусни болести.
4. Борба с поповото прасе – извършва се чрез примамки от сварена пшеница и препарат и 30-35 мл. олио. От готовата примамка се разхвърлят по 20-25 гр. / м2. Същата примамка може да се ползва и за борба с голите охлюви или други готови примамки, както и готови препарати.
5. Борба с чесновата муха по лука и чесъна за зелено–прави се първо третиране в началото на летежа на мухите в тихо и слънчево време при t на въздуха 6-70С с някой препарат. 
6. Поддържане на оптимален режим на температура и влага.
7. Сеитба на семената за арпаджик или глави (едногодишен лук).
8. Сеитба на кореноплодни зеленчуци-моркови,магданоз, репички, алабаш и салатено цвекло.
9. През месеца се извършва и сеитбата на средно късните и късни картофи.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.