Вече 13 години Дружеството за защита на птиците предлага „Зрънце Любов“ на птиците през зимата. Хиляди хора от цялата страна в момента са напълнили хранилките за птици и очакват всеки ден своите редовни пернати посетители. Храната, която оставаме за тях на перваза на прозореца, в двора или в парка, ще им помогне да оцелеят пред студените зимни месеци.

ptici-hranilka

Зимното подхранване на птиците в населените места е традиция не само у нас, но и в много други държави по света. То е начин да се докоснем отблизо до някои видове и да разберем повече за разнообразието от птици около нас. Това е особено ценно за децата и възпитава в тях грижа и интерес към природата и нейните обитатели.

Орнитолозите предлагат няколко идеи с какво да храним птиците през зимата и кратка информация за предпочитанията на някои отделни видове:
Голям синигер – нарязани ядки и слънчогледово семе.
Зеленика – нарязани ядки, семена, богати на мазнини (коноп и маково семе), слънчогледови семки.
Щиглец (кадънка) – нарязани ядки, семена богати на мазнини (коноп и маково семе), слънчогледови семки, семена от прецъфтели многогодишни растения.
Обикновена чинка – слънчогледови семки, нарязани фъстъци и други ядки, семена, богати на мазнини (коноп), букови ядки (буков жълъд).
Сойка – цели фъстъци, царевични зърна, жълъди.
Сврака – цели фъстъци, царевични зърна.
Кос – ябълки, стафиди, овесени ядки, нарязани ядки, брашнени червеи, белени слънчогледови семки, сушени плодове.
Син синигер – слънчогледови семки, нарязани фъстъци, включително ядки.
Зелен кълвач – ябълка, мазнина, намаслени фъстъци (блокче мазнина с фъстъци или брашнени червеи).
Червеногръдка – нарязани ядки, зърнени семена, брашнени червеи, стафиди в кокосово масло/лой.
Домашно врабче – всеядни, нарязани ядки, храни, богати на мазнини, стафиди, сушени плодове.
Полско врабче – всеядни, нарязани ядки, семена, храни, богати на мазнини, стафиди, сушени плодове.
Горска зидарка – зърнени семена, коноп, ядки (лешник),слънчогледови семки.

В случай, че имате съмнение, кой вид каква храна яде, слънчогледовите семки са подходящи като основна храна за почти всички видове.

Подхранването на птиците се извършва само в периода от ноември до края на февруари. През гнездовия период – пролетта и лятото, зимната храна не е подходяща за младите птици, които биват изхранвани от родителите си изключително с насекоми. Ниските температури също така осигуряват необходимата хигиена около хранилките и се предотвратява разпространението на зарази между птиците.

Най-подходящите хранилки са тези, при които птиците не могат да стъпват в храната и да я замърсяват. Също да предпазва семената от дъжд и задържане на влага. Хранилките трябва да се почистват редовно с гореща вода.

Поставете хранилката на видно място, така че котките да не могат да се промъкват до нея и в същото време да можете добре да наблюдавате птиците. Добре е на достижимо разстояние да има дървета и храсти, които да осигурят прикритие на птиците, в случай на атака на малък ястреб. Уверете се, че стъклата на прозорците в близост до хранилката няма да се превърнат в смъртоносни капани за птиците, които, заради отраженията, да се блъскат в тях. Може да залепите от външната страна на опасните стъкла всякакви стикери или шарки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.