И тази година Дружеството за защита на птиците призовава да дарим зрънце любов. Ако си мислите, че птиците се справят добре и без хората и нямат нужда от помощ, истината е, че грешите. Данни на еколозите в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици” показват доста тревожни тенденции. През последните 10 години домашното врабче намалява с 50%, обикновената чинка – с 44%, горската зидарка и косът – с 35%, а големият синигер – с 8%.

hranilka-ptici

Именно, за да помогнем на необикновените „обикновени” видове птици, които зимуват край нас, От Дружеството за защита на птиците водат кампанията „Зрънце любов”. Всеки от нас може да се включи в тази инициатива, независимо къде живее. Дарявайки средства или поддържайки хранилка за птиците през зимата, вие помагате на пернатите ни приятели в населените места да оцелеят през зимата.

Какво означава зимното подхранване на птиците?

Някои от птиците, които познаваме – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки.

Можете да се включите като направите хранилка за птици. За да участвате, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк, на високо и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.