През целия месец ноември цените на зърнените култури и пазарите бяха подчинени на стръмен възходящ тренд, обусловен от напрегнат зърнен баланс в света, ограничено предлагане от Русия, неблагоприятни метеорологични условия и трудности в намирането на качествено мелничарско зърно. Декември обаче прекъсна ценовото рали, най-вече заради страховете от бързото разпространение на новия по-заразен щам омикрон и следователно притеснения за ново забавяне и дори спад в развитието на световната икономика. Ясно е, че засега настроенията сред участниците в зърнената търговия са крайно противоречиви и не може да се разчита на траен обрат в тренда.

ssb-logo2

В последните дни преди Коледа пшеницата отвъд океана се понижи с 5.00 долара до 337.00 щ.д./тон, тази във Франция намаля с 1.00 евро до 283.00 евро/тон, а цените в Украйна и в Русия продължават да са много близки – 332.00 и 330.00 щ.д./тон. При царевицата в САЩ цената се покачи с 4.00 долара до 280.00 щ.д./тон, в Украйна нулева промяна и същата цена – 276.00 щ.д./тон. Ечемикът и в Украйна, и във Франция остана без промяна на 300.00 щ.д./тон и 256.00 евро/тон. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/, сериозно отскача нагоре и поскъпна с 23.50 евро до 761.50 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам поскъпна с 35.00 долара до цена от 1400.00 щ.д./тон. Рафинираната захар движение се повиши с 2.60 долара до 494.70 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса котировките през седмицата са почти без промяна. Хлебна пшеница се търси на 540.00 – 550.00 лв./тон, продавачите дадоха насрещни котировки от 570.00 лв./тон. Фуражен ечемик се движи от 490.00 до 500.00 лвл/тон, а царевица се търси на начална цена от 480.00 лв./тон, срещу 505.00 лвл/тон от страна на продавачите. Цената „купува“ на маслодаен слънчоглед от място е 1100.00 лв./тон, „продава“ е на 1200.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.