“Мъртво” време за градинарите няма, особено за тези, които произвеждат разсади за ранно производство. Започва зареждането на парниците и покритите култивационни съоражения с оборски тор, а през първите дни на месеца се засяват семената от дребноплодните пипери. През декември парниците, в които ще се отглеждат по-късните разсади, могат да се засеят салати /в полутопли парници/ и да се засади лук за зелено. В благоприятните за работа дни е добре да се приготви почвена смес, която ще се ползва за разсаждане, от равни части чимова пръст и обгорял оборски тор с прибавка на речен пясък.

razsad-krastavica

Градините се почистват от растителни остатъци и особено от кочаните на късното зеле, където зимува икономически опасния за културата зелев хоботник. Времето е подходящо и за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове според потребностите на почвите.

А за овощарите – през втората половина на декември средните денонощни температури в цялата страна постепенно придобиват отрицателни стойности и трайните насаждения, в т.ч. овощните дървета преминават в състояние на относителен зимен покой. Въпреки това добрите овощари използват месеца за някои неотложни растителнозащитни мероприятия. Зимните, а и останалите пръскания срещу болестите и неприятелите по овошките не биха дали особен ефект, ако с ножица не се отстранят гнездата на листогризещите гъсеници, яйцата на пръстенотворката, засегнатите от корояди части на ствола. В слънчевите дни трябва да продължи пръскането с 2% бордолезов разтвор срещу гъбните болести и срещу “антракноза” и “дидимела” при малината и касиса. Овошките, нападнати от акари, листни и щитоносни въшки трябва да се облеят с минерални масла в съответната концентрация на разтвора, а младите овощни дървета да се предпазят от зайци със съответните репеленти.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.