През последните няколко месеца и седмици има нови огнища на болестта син език в Италия, Франция, Люксембург и Германия в провинция Рейнланд-Пфалц. Високият процент на ваксинация през 2019 и 2020 г. предотврати огнище в провинция Баден-Вюртемберг. С цел предпазване на животните и спиране разпространението на болестта „син език“ министърът на земеделието Петер Хаук призовава за ваксинация възможно най-широко и в бърз порядък през следващата година.

kozi

„Както и през миналата година, нивото на ваксинация на доброволни начала е много положителна и през тази година в Баден-Вюртемберг. От януари до 27 юни над 425 000 говеда и почти 33 500 овце и кози са били ваксинирани срещу серотип 8 (BTV 8). Степента на ваксинация срещу серотип 4 (BTV 4) е над 368 000 животни при говеда и почти 30 700 животни при овце и кози “, каза министър Хаук.

Целта му за 2021 година е Баден-Вюртемберг да получи статут на „свободна от болеста „син език“ от Комисията на ЕС. По този начин търговията с говеда, овце и кози отново ще бъде безпрепятствена. Ваксинацията е необходима не само за защита на животните като говеда, ове и кози, но и предпоставка за свободното им придвижване в безопасни зони, в които го няма заболяването.

Провинцията Баден-Вюртемберг отново ще подкрепи финансово ваксинацията срещу BTV 8 и BTV 4 през следващата година, допълни министър Хаук.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.