Обратно на всички очаквания, износът на виното от Австрия успя да се увеличи отново през 2020 г. Обемът е нараснал до 67,4 милиона литра или с 6,3% повече за година. Продажбите достигнаха ниво от 187,3 милиона евро или +2,4%.

bachvi

В края на 2020 г. винарите очакваха да имат отрицателни резултати и износ от около 62 милиона литра. Тази прогноза се основаваше на данни до септември и на все още напрегнатата ситуация в световен мащаб заради коронавирусът. През последното тримесечие обаче износът се увеличи въпреки отменените винарски панаири и събития, както и на месеци затворени ресторанти. Увеличението на обема на износа показва, че в международната гастрономия австрийското вино е било продавано по-малко поради пандемичните ограничения, но търсенето се е засилило чрез онлайн каналите за търговия на дребно. Като цяло ръстът на продажбите се дължи предимно на бутилирани вина и особено от качествените червени разновидности.

Междувременно експортът на Германия също се е увеличил, главно по отношение на обема (+10,2%), докато продажбите са нараснали слабо (+1,7%). Швейцария и Холандия също са с положителни резултати в износа на виното.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.