Сеното се получава от окосени и изсушени треви през лятото. В зависимост от вида на тревите за получаване на най-голямо количество лесно смилаема и богата на белтъчини зелена трева косенето се извършва в различни фази при pазличните видове  треви и смески: за житни – изкласяване, изметляване, до пълен цъфтеж; за бобови – бутонизация до начало на цъфтежа.

kosene-treva

След тези фази, растежните процеси стихват и настъпва период  на пренасочване на пластичните вещества за формиране на репродуктивни органи. Наблюдава се намаляване на белтъчното съдържание със застаряване и се увеличава относителния дял на влакнините. Оптималната височина за коситба на естествените ливадни треви е 3-4 см в зависимост от височината на тревите, а за изкуствените ливади – 5-6 см. Основната задача на сушенето да протече в максимално кратък срок с минимални загуби на хранителни вещества и при най – малък разход на труд.

Факторите които обуславят сушенето са външни и вътрешни:

-външните фактори са състоянието на времето, температурата и влажността, начина на косене и сушене;

-вътрешни фактори на сушенето са видовете са видовете треви и фазата на окосяване.

Сушенето на зелената трева става върху земята на откоси, които се обръщат  след няколко дни. Добре изсушеното сено съдържа  15 – 16% влага  – като се стисне да се натрошава в ръката. Съхраняването му става по два начина – на открито или в закрити помещения и покрити сеновали. В тях сеното може да се постави под две форми – балирано и не балирано.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.