Агенцията по рибарство и аквакултури започва обучения на рибарите и капитаните на риболовните кораби в Бургас относно въвеждането на електронните риболовни дневници. Институцията започна обучения в тестова среда на информационната система, която изпълнява изискванията на регламентите на Европейската комисия в сектора на рибарството за въвеждане и водене на електронни дневници, свързани с регистрирането и обмена на информация за извършваните риболовни дейности.

ribarski-mreji

Рибарската политика на Европейския съюз е насочена към употребата на съвременни технологии, прилагани за наблюдение и контрол.

В ЕС съществува електронна система за съобщаване на данни (ERS или „електронни корабни дневници“) се използва за записване на данни за улова, разтоварването на суша, продажбите и т.н., както и за докладването на тези данни в рамките на държавите членки.

Форматът за обмен и предаване на данни се основава на стандарта P1000 на Центъра на ООН за улесняване на търговията и електронния бизнес (UN/CEFACT).

Системата за наблюдение на корабите (VMS) е сателитна система, която предоставя на постоянни интервали данни за местоположението, курса и скоростта на корабите (и двете системи понастоящем са задължителни за риболовни съдове с дължина над 12 м). За корабите със същия размер от страни извън ЕС съществува задължение да бъдат оборудвани с работещо устройство за сателитно проследяване винаги, когато плават във водите на ЕС. Системата за автоматична идентификация (AIS) е автономна и постоянна система за идентификация и наблюдение на плавателни съдове, която се използва за осигуряване на сигурност и безопасност по море и постепенно се разширява, така че да обхваща всички риболовни кораби от ЕС с дължина над 15 м.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.