На 29 октомври, „Зелени Балкани“ в партньорство с Регионалния природонаучен музей – Пловдив, ще отбележат за пореден път Международния ден на Черно море. В края на месеца ще отпразнуваме 25 години от приемането на Стратегическия план за Черно море от всички черноморски страни, чиято същност е лимитиране на заплахите за средата и биоразнообразието на общото ни море.

cherno-more

На 31 октомври 1996 г. представителствата на шестте черноморски страни – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, приемат официално мерките за борба с морското замърсяване.

Тази година „Зелени Балкани“ отбелязват празника отново заедно с РПНМ – Пловдив, като първата част от програмата на събитието включва лекция за китоподобните в Черно море и дейностите, включени в програмата на Зелени Балкани за тяхното проучване и опазване. Димитър Попов е експерт на организацията и вече над 10 години проучва представителите на морските бозайници в нашата акватория. Изпълняваните дейности включват различни утвърдени методи за проучване и смекчаване на заплахите за трите черноморски представителя, които ще бъдат представени на събитието. 

Гост-лектор във втората част от програмата ще бъде Ивайло Гогов (автор, опитен лидер, създател със силна страст в инженерството, дизайна и новите технологии), който ще представи своята 3D арт инсталация – „Историята на един кит“, която е реализирана в жанр, използващ дигиталните технологии, а именно (AR-augmented reality) разширена реалност. Лекцията ще ни запознае с автора и пътя, по-който той минава, разказвайки за създаването на дигиталната си 3D творба, която е и дипломна работа към Национална Художествена Академия през 2016 г. 

31 октомври е важна екологична дата за черноморските страни, чиято цел е да се насочи възможно най-голямо внимание върху наболели екологични проблеми (замърсяване, свръх улов, разрушаване и увреждане на местообитания и др.) и, разбира се, опазване на биоразнообразието.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.