По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на замразени и изсушени продукти от домашен щурец (Acheta domesticus), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Заявителят предлага новата храна в три форми (формулации): замразенa, изсушенa и на прах. Основните компоненти в изсушената форма на новата храна са протеини, мазнини и фибри (хитин), а в замразената форма са вода, протеини, мазнини и фибри. Целевата популация, предложена от заявителя, е населението като цяло над 3-годишна възраст. Панелът NDA счита, че консумацията на новата храна няма да бъде неблагоприятна за храненето на хората при предложените употреби и нива на употреба.

domashen-shturec-acheta-domesticus

Новата храна се произвежда чрез отглеждане и преработка на A. domesticus и се състои основно от протеини, мазнини и фибри. Предложена е за пускане на пазара, като замразена, изсушена или под формата на прах. Заявителят предлага новата храна да се използва, като съставка в различни хранителни продукти, като зърнени закуски, макаронени изделия, хлебни изделия, супи и месни продукти. Хранителните продукти, съдържащи в състава си новата храна, могат да бъдат консумирани от населението като цяло. 

Според Панела NDA, консумацията на новата храна може да предизвика
алергични реакции, които могат да възникнат при лица с алергии към ракообразни, акари и мекотели. Панелът NDA отбелязва също, че допълнителни алергени могат да попаднат в новата храна, ако тези алергени присъстват в субстрата, използван като храна за насекомите.

Концентрацята на замърсителите в новата храна зависи от появата на тези вещества в храната за насекомите. При условие, че се спазва приложимото законодателство на ЕС относно фуражите, консумацията на новата храна не поражда опасения за безопасността. Панелът NDA отбелязва, че няма опасения за безопасността
по отношение на стабилността, ако новата храна отговаря през целия срок на годност на предложените параметри в спецификациите на новата храна.

Панелът NDA заключава, че новата храна е безопасна за консумация от хора при
предложените употреби и нива на употреба. В допълнение, Панелът NDA отбелязва, че има вероятност да се появят алергични реакции при лица, алергични към ракообразни, мекотели и акари.

Предложената от заявителя нова храна за пускане на пазара на ЕС е добър
алтернативен източник за получаване на протеини. В сравнение с традиционните източници на протеини, като месо например, насекомите се считат за устойчив източник на протеини, защото допринасят за намаляването емисиите на парникови газове.

Използването на насекоми като храна, осигурява бъдеща възможност за осигуряване на устойчив протеинов източник, който отговаря на изискванията за качество на храната и устойчивост на климата и околната среда.

Предложената нова храна е добър алтернативен източник на протеини, предвид увеличаващото се глобално население. Храната на основата на насекоми е добра
алтернатива в диетата на хората, тъй като съдържа полезни хранителни вещества, като лесно смилаеми протеини, ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други биоактивни съединения. Производство на насекоми, като храна за хората е развито в много държави. Въпреки това, приемането на този вид храна от потребителите е предизвикателство. Важни аспекти за предотвратяване на това предизвикателство са разработването на продукти, които са с познати вкусове и текстури.

Целият анализ можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.