Глобалните цени на селскостопанските стоки непрекъснато се повишават от една година. През май хранителните суровини бяха с почти 40% по-скъпи в сравнение с предходната година, съобщава Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). В същото време е регистриран най-силният месечен ръст на цените за повече от десетилетие – а именно 4.8%.

sklad-hrana-zelenchuci

От ФАО обясняват, че изненадващо голямото търсене на царевица и зърно от Китай , постоянната суша в Бразилия и в същото време рязкото увеличение в глобалната консумация на растителни масла, захар и зърнени храни , са причините, довели до бързото покачване на цените. Междувременно в страните, част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цените на храните през април се повишиха до най-високото си ниво от 2008 г. насам.

Рязкото покачване на цените на храните също върна спомени за 2008 и 2011 г. за много икономисти. По това време взривът на цените също доведе до масови политически вълнения в над 30 страни.

В Западна Европа и САЩ цените на храните също се покачват рязко. В САЩ има ръст от 2,4 процента през април в сравнение с предходната година, докато цените на храните в Германия се повишиха с 2,2 процента през май.

Нарушенията на пазара поради ограниченията заради коронавируса доведоха до затруднения в доставките и по-високи цени в световен мащаб. Икономистите се опасяват, че нарастващото търсене, съчетано с много ограниченото предлагане, ще доведе до значителен ръст на инфлацията . Въпросът обаче е инфлацията ще бъде ли постоянна или цените ще се покачат само временно?

Според икономистите инфлацията е една от най-важните теми за финансово благополучие, тъй като тя определя какво бизнесът и потребителите могат да купят с парите си. В крайна сметка продажните цени са определящи за фермерите. Ако производствените разходи и разходите за живот растат много по-бързо от изкупните цени, то фермерите са на загуба.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.