Отчетената продукция от винени лозя, ябълки, малини и орехи към края на ноември 2021 г. е в границите от 7,5% до 19,3% повече спрямо година по-рано. Основен принос за това имат по-високите средни добиви, като при орехите е налице и по-голям размер реколтирани площи. Производството на круши се свива със 7,7% на годишна база, става ясно от анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.

oreh-darvo

Реколтата от ябълки е в размер на над 54 000  тона или 9,5% повече за година, при крушите обаче има намаление с 8% до общото  количество 3 327 тона. Производството на орехи е 10 656 тона, т.е. увеличение с 19,3 на сто на годишна база. При малините реколтата е 6 735 тона (9.6%), а при винените лозя – 203 258 тона (7,5%).

При зеленчуците на този етап прибраното количество картофи е близко до миналогодишното (+0,1%), като намалението на реколтираните площи е компенсирано от повишение на средния добив. При производството на зеле се регистрира понижение с 12,9% на годишна база, поради намаление както на площите, така и на средния добив.
Общо за периода от началото на 2021 г. досега, оранжерийното производство на
домати и краставици се увеличава респективно с 3% и 7,4% спрямо същия период на 2020 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.