Списък с видове диви птици възприемчиви на болестта високопатогенна инфлуенца по птиците представи Центърът за оценка на риска по хранителната верига.

ptica-siva-gaska

Извършването на надзор за болестта високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИ) на популацията от диви птици е от изключително голямо значение, поради местоположението на нашата страна, епизоотичната обстановка в Европа, както и представените през месец януари 2022 г. от Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) данни за наблюдаваната попродължителна устойчивост на вируса при дивите птици, в сравнение с предходни години, идентифицираните 16 различни генотипа на вируса и данните за лесната му адаптация при други бозайници – например лисици, вълци, които се хранят с диви птици.

Въпреки, че към момента Европейската комисия определя ситуацията в нашата страна като контролирана, напрежението на вируса в популацията на диви е птици продължава да е значително, особено в държавите членки в Северна и Централна Европа, поради което на заседание на Постоянен комитет по растения, животни, храни и фуражи, секция ”Здравеопазване и хуманно отношение към животните”, проведено през м. януари 2021 г., Европейската комисия е обърнала внимание на засегнатите държави да засилят мерките в райони с голяма гъстота на обектите за птици, включително мерки за депопулиране/ограничаване на повторно населване, както и предприемане на мерки за предпазване на хората, работещи в пряк контакт със заразени птици поради зоонозния характер на заболяването.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.