НИМХ: През изтеклата една седмица бяха регистрирани повсеместни валежи, в много райони между 30 – 40 l/m2 (Бургас, Драгоман, Добрич, Враца, Монтана, Гоце Делчев, Ахтопол, Хасково, Шумен, Оряхово, Силистра), които благоприятстваха процесите на влагонатрупване в еднометровия почвен слой.

dajd-niva

В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности около, а на места в източните и южните райони на страната – и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица.

Очакваното застудяване през втората половина от периода ще възобнови относителния покой при есенните посеви. В средата на декември при зимните житни култури ще се наблюдават различни фази. Част от засетите в агротехнически срок посеви са във фаза братене (Новачене, Долни чифлик). Във фаза трети лист е пшеницата в по-голямата част от полските райони. Най-късно засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури са във фаза поникване и начало на листообразуване. През периода критични минимални температури за есенниците не се прогнозират.

През периода очакваните валежи ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и ще възпрепятстват провеждането на сезонните почвообработки. Условията ще бъдат неподходящи за извършването фитосанитарните деиности при трайните насаждения.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.