Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. До 13 април заинтересованите страни могат да изпращат становища. 

bachvi-vino

Измененията в наредбата са насочени към постигане на по-ефективно управление на мярка „Събиране на реколтата на зелено“ през 2021 г. от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, осигуряване на оптимален механизъм за подпомагане на сектора в условията на продължаващата икономическа криза, както и към синхронизиране на националното законодателство с императивни норми от приложимото в областта европейско законодателство – въвеждането на задължителен санкционен режим.

С изменението и допълнението на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. ще се осигури възможност за гроздопроизводителите, които поради пандемията от Ковид са се възползвали от мярка „Събиране на реколтата на зелено“ през 2020 г. , през 2021 г. да кандидатстват отново. По този начин ще се осигури инструмент за подпомагане на земеделските стопани в лозаро-винарския сектор, за които извънредната икономическа обстановка има задълбочаващ негативен ефект върху дейността по пласиране на произведената продукция. Така и пазарът в сектора ще има възможност да се регулира, като в условията на продължаваща криза бъде предоставена подкрепа с облекчаващо въздействие върху взаимоотношенията между гроздо- и винопроизводителите в страната.

За да може тази възможност да се приложи, е предвидено и удължаване на срока за приема на заявления по марка „Събиране на реколтата на зелено“ за 2021 г. да бъде удължен от 9 април на 21 април 2021 г.

Въвеждането на задължителния санкционен режим ще гарантира коректно прилагане на мерките от програмата, съобразено с правилата на приложимото европейско законодателство. Този режим се прилага, за да бъде осигурено необходимото ниво на сигурност при разпределяне на средства от структурните европейски фондове.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.