Увеличението на брутната селскостопанска продукция по изчисления на НСИ води до намаляване дела на млякото в общата продукция до 7%, въпреки че текущите стойности са нагоре. За сравнение през 2020 г. този процент е възлизал на почти 10%. Физическото производство на мляко остава без промяна на годишна база, докато цените се увеличават с 3%.

mliako

Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за производството на краве мляко през 2021 г. е за количества от 871 хил. т., което е с 1,2% по.малко от това през 2020 г., а добитото овче мляко да спадне до 71 хил. т., което е спад със 7%. Икономистите очакват средната цена на суровото мляко да е 0,72 ст. за литър през този януари.

Предвижданията на САРА за развитие на млечното стадо са за намаление на поголовието до 190 хил. глави в следващите години до 2025 година. Повишените изисквания към животновъдството в следствие на Зеления пакт в ЕС и стратегия „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние.

Ето и поглед към развитието на млечната верига в света. За периода м. януари – октомври изкупено мляко в ЕС се понижава минимално с 0,1% съпоставено със същия период на 2020 г. Намаление на производството започва да се наблюдава, както заради намаление на поголовието, така и заради скъпите фуражи.

Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на м. декември нараства до 0,49 евро/л., докато претеглените цени за ЕС-27 на договорния пазар е 0,39 евро/кг. Европейските изкупни цени са по-ниски от тези в Нова Зеландия, които са около 0,4 евро/кг, където обичайно се отчитат едни от найконкурентните цени, което показва, че тенденциите нагоре ще продължат.

Стабилните цени на сирената и покачването на цените на останалите млечни продукти в ЕС, дължащо се до голяма степен на повсеместното покачване на разходите, заедно с високото търсене водят до 63% увеличение при цените на маслото и 7% на кашкавала на годишна база.

Очаква се цените на сухото мляко и най-вече при маслото в ЕС да се задържат на нивата в момента, като цената на сухото мляко е много близка с другите основни износителки, докато при маслото ЕС е с котировки 6031 USD/т, докато САЩ – 4542 USD/т, а Океания – 5713 USD/т, което е предпоставка за увеличение на предлагането на тези проодукти.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.