Широко разпространената суша продължава да преобладава в Германия до дълбочина от почти 2 метра, предупреждава агрометеоролози от Центъра за изследване на околната среда в Лайпциг. Те говорят за величина, която статистически може да се очаква само на всеки 50 години. Сега много почви са по-сухи, отколкото в катастрофалната суша през 2018 г.

susha-pole

На пръв поглед изглежда, че земята е мокра на повърхността, но това не е така. Под нея тя е суха и то след 3 поредни сушеви лета. В допълнение, повече вода се губи чрез изпаряване поради по-високите температури в хода на климатични промени през летните месеци.

Следователно за фермерите е въпрос на късмет дали ще паднат дъждове и по този начин да спестят реколтата си. Където не вали, реколтата се превръща в бедствие, казват експертите. Германската метеорологична служба изчисли, че в Германия през есента са паднали средно около 150 литра дъжд на квадратен метър. Това е 82% от дългосрочната средна стойност. Липсващите почти 20% биха имали големи последици. Ноември беше петият най-сух от началото на измерванията през 1881 г. Подземните складове не могат да се запълнят по този начин.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.