Проекторезолюция относно доклада за прилагане на правилата за хуманно отношение към животните във фермата, приета от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент във вторник с 36 гласа „за“, 5 „против“ и 7 „въздържал се“, подчертава, че действащото законодателство на ЕС относно хуманното отношение към животните за производство на храни не се прилага последователно в държавите-членки, изостава от научния напредък и установява специфични минимални стандарти за хуманно отношение само за редица видове. Членовете на ЕП, водени от докладчика Jérémy Decerle призовават за научно обосновани единни правила, ориентирани както към фермерите, така и към потребителите.

prase-svinq

Проекторезолюцията призовава за бъдещи доказателствени правила на ЕС за хуманно отношение към животните, които да бъдат еднакво транспонирани във всички държави-членки. Те трябва да се основават на научни данни, оценки на въздействието и други, се казва в текста.

На земеделските производители трябва да се осигури достатъчно време, подкрепа и финансиране, за да могат да инвестират в по-добро хуманно отношение към животните. Актуализацията трябва също да вземе предвид доходите на земеделските производители в ЕС и конкурентоспособността на световния селскостопански пазар, според евродепутатите.

Депутатите от селското стопанство приветстват европейската гражданска инициатива за прекратяване употребата на клетките и настояват да се забранят определени клетки за кокошки носачки. Евродепутатите обаче искат подход, основан на видовете, използвайки ясни дефиниции за клетка. Специална финансова подкрепа за преминаване към алтернативна система за отглеждане на животни трябва да бъде предоставена на животновъдите, засегнати от новите стандарти.

Също – настоящите доброволни и предимно частни системи за етикетиране в ЕС за хуманно отношение към животните се различават значително. За да осигурят на потребителите надеждно етикетиране на животински продукти по аспекти, свързани с хуманното отношение към целия им производствен цикъл, депутатите се застъпват за доброволна система за етикетиране в ЕС, обхващаща всички животновъдни ферми. За бъдеще трябва да се проучи възможността за задължително етикетиране на ЕС, казват те.

Резолюцията относно доклада за изпълнението на хуманното отношение към животните във фермата сега трябва да бъде гласувана от пълната зала на Парламента, вероятно по време на декемврийската сесия.

 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.