Оперативните данни на Министерството на земеделието, храните и горите към 1 април 2021 г. сочат увеличение на засадените площи с оранжерийни домати и краставици, респективно със 17% и 1,2% на годишна база. До момента са произведени 2 803 тона оранжерийни краставици и 192 тона оранжерийни домати, което представлява ръст от съответно 93,4% и 15% спрямо същия период на 2020 г. Засаждането на картофи и зеле се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година.

oranjeriq-domat

И към цените – в рамките на последната седмица се отчита намаление на средните цени на едро на всички основни зеленчуци, предлагани на тържищата в страната по това време на годината – от 0,6% при вносните домати до 9,7% при българските оранжерийни краставици. Същевременно, ябълките поскъпват с 5,9%. Сравнявайки с аналогичния период на миналата година, картофите са поевтинели с 47,8%, а вносните домати, оранжерийните краставици, зелето и червеният пипер – с между 12% и 34%. Увеличение на годишна база бележат средните цени на едро на оранжерийните домати – с 24,9% и ябълките – с 6,8%. 

В стойности средни цени на едро на основни плодове и зеленчуци в лв./кг към момента са следните. картофите средно се търгуват за 0,60 лв. за кг., оранжерийни домати – 3,11 лв., вносни домати – 1,76, оранжерийни краставици – 2,43, вносни краставици – 1,55, червен пипер от внос – 2,78, зеле – 0,71, ябълки – 1,26 лв. за кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.